Ultrazvučni pregled trbuha

Šta podrazumeva ultrazvučni pregled trbuha?

Podrazumeva pregled  tzv. solidnih (ne šupljih) organa trbuha: jetre, žučne kese, pankreasa, slezine, trbušne aorte, bubrega, regije nadbubrega, mokraćnih puteva, mokraćne bešike i prostate kod muškaraca.

Ovim pregledom se određuju dimenzije i izgled pomenutih organa, prisustvo patoloških promena i struktura (ciste, kamenci, fokalne lezije, tumori) a može se otkriti i prisustvo slobodne tečnosti u trbuhu.

Kada treba uraditi ultrazvučni pregled trbuha?

Ultrazvučni pregled trbuha se radi u svim slučajevima javljanja bola u trbuhu i/ili drugih tegoba koji su u vezi sa organima trbuha kao što su dispeptične smetnje, nadimanje, poremećaji pražnjenja stolice, zatim u sklopu praćenja stanja organa trbuha posle operacija u stomaku ili posle  posle trauma.

Da li je potrebna priprema za ultrazvučni pregled trbuha?

Radi bolje vidljivosti organa trbuha, poželjno je da u crevima bude što manje gasova jer gasovi otežavaju vidljivost odbijanjem i rasipanjem ultrazvučnih talasa.U tom smislu se preporučuje izbegavanje uzimanja hrane koja stvara gasove i savetuje uzimanje manjih obroka u danima pre pregleda, regulisanje pražnjenja stolice a na dan pregleda se savetuje da pacijent ne uzima hranu ujutru. Unos vode je dozvoljen, a za adekvatan pregled mokraćne bešike je i potrebno da se pre pregleda unese dovoljna količina tečnosti kako bi mokraćna bešika bila ispunjena za pregled. Ipak, u hitnim slučajevima, ovaj pregled se svakako radi i bez prethodne pripreme.

Medicinske usluge

Zakažite termin