Ultrazvuk srca sa
Color doplerom

Pregled srca ultrazvukom sa kolor doplerom vrši se pomoću sonde ultrazvučnog aparata koja se postavlja na površinu grudnog koša u predelu srca na tipičnim mestima.

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk srca?

Za vrstu ultrazvučnog pregleda srca  (tzv. transtorakalna ehokardiografija) koji se radi u ordinaciji Herz Medika nije potrebna nikakva prethodna priprema. Postoji druga vrsta ultrazvuka srca tzv. TEE (transezofagusna ehokardiografija) kada se  ultrazvučna sonda uvodi u jednjak  što je slično gastroskopiji i za taj pregled je potrebna priprema.

Koje se informacije mogu dobiti ultrazvučnim pregledom srca?

Ultrazvučnim pregledom srca se dobijaju različite i brojne informacije o izgledu, dimenzijama, debljini srčanih struktura (pretkomora, komora, srčanih pregrada, velikih krvnih sudova koji se ulivaju u srce ili iz njega polaze kao i srčanih zalistaka). Ultrazvučnim pregledom se procenjuje osim morfologije i funkcija srčanog mišića, snaga srčane kontrakcije, volumen krvi koju srce pumpa, kao i funkcija i kompetentnost srčanih zalistaka, odnosno utvrđuje postojanje i procena težine srčanih mana. Ovim pregledom se procenjuje i stanje srčanog omotača -perikarda, prisustvo sadržaja u srčanoj kesi a preko funkcije desnog srca i stanje i pritisak u plućnoj arteriji. Zbog svih ovih razloga, ultrazvuk srca je nezaobilazna metoda procene srčane strukture i funkcije i nezaobilazan je deo svakog ozbiljnog kardiološkog pregleda.

Ima li ograničenja za ultrazvuk srca?

Vidljivost srčanih struktura nije  uvek  baš adekvatna – u prvom redu  zavisi od oblika i dubine grudnog koša i manja je kod gojaznih ljudi ili onih sa bačvastim grudnim košem (astmatičati, hronična obstruktivna bolest pluća). Uski  međurebarnih prostori ili prisustvo implantata u dojkama takođe otežavaju vidljivost srčanih struktura.

Medicinske usluge

Zakažite termin